Nykirkehjemmet © 2012 • Privacy Policy • Terms of Use

 

Dansekveld

 

(14.02.12)

3. februar var "Pensjonisten" på ny omgjort til bankettsal. Og mens spellemannen Ole Fjeld gjorde seg klar, rørte kjøkkensjef Mavis i grytene én siste gang. I kveld, som så mange kvelder før, la man listen helt oppunder perfekt. Og så, på slaget 17:00, ble det hele smelt i gang.

 

Rømmegrøten ble myndig distribuert av Mavis. Et hvert tilløp til klovnerier fra servitørene Morten & Bjarte ble slått ned med hard hånd. (Hun lot heldigvis kjevlet ligge igjen ute på kjøkkenet.) Spekemat og vasskringle kompletterte den gode grøten, og damaten var ferdig fikk spillemannen et bekymret drag over ansiktet: Hadde alle tilhørerne egentlig mest lyst til å finne seg en seng og legge seg til å sove?

 

 

Etter et øyeblikks nøling trådde han frem og viste hva både han, tangentene og trekkspillet var god for. Denne forsamlingen har gjentatte ganger vist hva den kan i forhold til synging. Allsangen fikk formelig taket til å løfte seg og vindusglasset bule. Men selv allsangen ble for ingenting å regne sammenlignet med dansegleden som ble fremvist. Vals, tango, swing og mye annet skribenten ikke vet navnet på, ble presentert av overraskende stødige føtter. Unntaket var styrer Bjarte Aarland, som kun ved hjelp av guddommelig inngripen ungikk å trakke på alles tær.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Filminnspilling

 

(31.01.12)

Kulturlivet på Nordnes er ganske rikt og mangfoldig. I dag fikk vi en forespørsel om å være med i en dokumentarfilm. Filmteamet fra Rothaugen skole ble ekstatiske over muligheten til å filme fra Nykirkehjemmet. Med innsats og iver Steven Spielberg verdig, troppet teamet opp medmye utstyr og enda mer entusiasme.

 

 

Filmingen ble gjort i glasshuset i kafeen, og husets egen «Pelle» Endresen var en av skuespillerne. Han fremsa replikkene sine med pondus og innlevelse, til regissørens bifallende blikk.

 

Filmen skal handle om en gutt som drømmer om en fremtid der eldre mennesker bruker all slags tekniske duppeditter. Produsentene av filmen hadde tatt med seg mange forskjellige effekter skuespillerne kunne bruke. Det var da ganske så talende da Pelle avslo tilbudene om å låne en moderne smarttelefon og i stedet fisket sin egen frem fra brystlommen!

 

 

 

Julefester

 

(03.01.12)

Stiftelsen Nykirkehjemmet er ikke verre på det enn at man arrangerer to julefester, en for sykehjemsbeboerne og deres pårørende, og en for beboerne i serviceboligene. Så 15. og 16. desember ble Kafé Pensjonisten fylt til randen av festkledde mennesker.

 

 

 

Kjøkkensjef Mavis Adjete (som nekter å gå med høyreist kokkehatt) må ha fått hjelp av både nisser og dverger, for snittene hun bød på  til begge festene var utsøkte. Det var ikke spart på noe, verken i innhold eller mengde. Og akkurat da en trodde at måltidet var komplett, ble det rullet inn et lass med fantastiske julekaker. (For øvrig bakt av husets beboere selv. Fortsatt under chef Adjetes myndige blikk.)

 

 

Men ganen var ikke den eneste sansen som ble tilfredstilt. Begge kveldene ble vi presentert for nydelige ord og toner av Tor Grønn og Vegard Heradstveit.

 

Tor, mangeårig organist og sann venn av Nykirkehjemmet, spilte til allsangen og en juleparafrase. Sjelden har en trønder vært mer populær i Bergen. Tor skal også ha honnør for sin taktfaste opptreden på Allsangen, Nykirkehjemmets ukentlige arrangement hvor en møtes til sang, drøs og en kaffetår.

 

I tillegg akkompagnerte han delvis Vegard, som trass sine 13 år og begrensede centimetre, fikk taket i «Pensjonisten» til å løfte seg flere hakk. Under O helga natt var det nesten som om vaktmesteren måtte løpe opp i etasjen over for å se om gulvet slo sprekker.

 

 

Tradisjonen tro, var det også kåserier. Gunnar Staalesen underholdt på første festen med å fortelle gamle røverhistorier fra Nordnes. Kjartan Rødland underholdt tilhørerne andre kvelden med et kåseri om julefeiring under krigen. Begge kåsører høstet god respons fra tilhørerne i form av så vel latter som ettertenksomhet.

   

På julefesten for serviceboligene var også pensjonerte ansatte ved stiftelsen invitert. Mye kunne vært sagt om de andre gjestene og alle bidragsytere, men ingen gjøres nok urett ved å fremheve «Søster» Solveig, institusjonens andre styrer og vital som få, trass sine 94 år.

 

Hun hadde et klart og særdeles underholdende innlegg, før hun forlot talerstolen med et aldri så lite spretthopp. Helt sant!

 

 

 

Begge festene ble dyktig ledet av styreformann Åge Jensen. Takk til ham og til Morten, Aileen, Mutya, Stefan og alle andre som hjalp til og bidro til at Julefestene ble en uforglemmelig opplevelse.

 

 

 

Nye uniformer

 

(30.11.11)

Hjemmets ansatte har blitt dresset opp i nye uniformer. Der SAS i sin tid hadde Per Spook og filmen «5. element» hadde Jean-Paul Gaultier, har nok ikke Nykirkehjemmet slike budsjetter å gå på. Like fullt, resultatet ble ganske så bra! Bare se...

 

 

 

 

Uten mat og drikke...

 

(22.11.11)

Nykirkehjemmet har, i motsetning til mange andre aldersinstitusjoner, eget kjøkken som produserer maten til beboerne. Og ja, uten mat og drikke er det ikke lett å fungere skikkelig.

 

Man trenger aldeles ikke ha helsefaglig bakgrunn for å ha erfart sammenhengen mellom matens presentasjon og appetitt. Men for mange eldre som sliter med dårlig appetitt og underernæring, vil det kunne være bokstavelig talt livsnødvendig at maten ser innbydende ut.

 

Derfor er det med dårlig skjult stolthet at dette bildet blir presentert.

 

Og bare for å presisere: Dette er ikke tatt julaften, 17. mai eller Nordnes-dagen. Dette bildet er fra en helt vanlig fruktservering (som for øvrig inntreffer hver dag. Fruktserveringen, altså) en helt vanlig dag.

 

Jubileumsfest

 

(06.10.11)

9. september arrangerte styret en ny fest i anledning husets 50årsjubileum. «Pensjonisten» ble helt fylt opp av beboerne i boligene og på sykehjemsavdelingen. Mavis Adjete, vår eminente kokk, hadde tidligere insistert på at det denne dagen skulle serveres koldtbord. 

Smålytte protester ble ytret. Det finnes jo tross alt mat som er enklere å lage til. Protestene ble smilende avvist; Mavis ville ha koldtbord. Og for et koldtbord det ble!

 

Reker, krepsehale, flere typer laks, kylling, roastbeef og steik er bare noen av ingrediensene som ble bydd frem. Folk forsynte seg - noen grådig, andre beskjedent, noen for egen maskin, andre fikk litt hjelp. Og etter at alle hadde forsynt seg, de fleste to ganger (noen tre) var det fortsatt mat i overflod igjen.

 

Alle var gode og mette, og mange kunne sikkert tenkt seg en liten strekk på puten. Mavis hadde imidlertid et ess i ermet. For hva passer vel bedre etter et overdådig koldtbord enne et vel så overdådig kakebord?

 

 

 

 

 

 

 

Kveldens hovedunderholdning var det Bergen Munnspillorkester som sto for. De ankom lokalet, staselig antrukket med flanellskjorter, sixpence og bukseseler. Så dro de frem det ene munnspillet mer obskurt enn det andre før de smelte til med en halvtime mer energisk, morsommere og mer underholdende enn karer på halve deres alder ville klart.

 

 

Festen ble myndig ledet av styreformann Åge Jensen. Anledningen ble også benyttet til å behørig takke avtroppende styremedlemmer.

 

 

 

Forskningsdager

 

(27.09.11)

Nykirkehjemmet har de siste dagene hatt besøk av et team forskere fra 6. klasse på Nordnes skole. Forskningsprosjektet gikk ut på å finne ut hvordan det var å være gammel i Norge i dag. De intervjuet fire av husets beboere. Spørsmålene dreide seg om alt fra yndlingsmat til oppvekst under krigen. Forskerteamet var strålende fornøyde med så vel svar som servert brus og kjeks.

 

  

 

 

 

Valgflesk

 

(19.09.11)

Det var tydelig at eldreomsorg var et av fokusområdene i denne valgkampen. Og selv om valgkampen i år var dempet, var det tydelig at de eldres ve og vel likevel var et engasjerende tema. Like tydelig var det at dette var et tema hvor politikerne kunne og turde være ganske så uenige.

 

24. august var "Valgflesk" en av overskriftene på BAs forside. Saken var bygget rundt et intervju med 3 av Siftelsen Nykirkehjemmets beboere. Marie Barstad, Astrid Toftevåg og Pelle Endresen ble intervjuet om forholdene på Nykirkehjemmet og eldreomsorg generelt. Oppslaget var imidlertid formulert slik at Marie Barstad ble tatt til inntekt for et sterkt politisert budskap. Dette var i neste omgang noe Marie reagerte kraftig på, og hun følte seg misbrukt og at ordene hennes ble manipulert. Hun ga BA tydelig tilbakemelding, og avisredaksjonen repliserte med å sende henne en stor blomsterbukett og en uforbeholden unnskyldning. Raust gjort!

 

 

Ny vimpel

 

(09.05.11)

Nykirkehjemmets flaggstang er nå utstyrt med en ny vimpel. Denne ble gitt i gave av Per Endresen. Tusen takk for gaven, Per!

 

Fotoutstilling i «Pensjonisten»

 

(06.05.11)

I dag har det vært arrangert fotoutstilling i kafeen. Bildene var fra jubileumsfesten 16. februar i år. Mange glade ansikter, mye god mat, dans og festivitas på bildene ga gjenklang i de gode minnene husets beboere har fra festen.

 

 

Nykirkehjemmet har fått ny styrer

 

Den nye styreren, Bjarte Aarland, er i ferd med å avslutte overlappingen med avtroppende styrer, Morten Samsonsen. Det vil komme mer informasjon om ham etter hvert, men siden han er redaktør for denne nettsiden, vil nok informasjonen være overveiende positiv.